CMS J/Ψ Meting
|
|
Deze pagina gebruikt de "oude" iSpy-online. Voor het gebruik van iSpy-webgl, gelieve de
CMS Masterclass documentatie te volgen. Hier bestudeer je het verval dat bestaat uit muon-paren om te bepalen welke events J/Ψ (charm-anticharm mesonen) waren en daarna creeer je een histogram voor de berekende massa van de events die door jullie (de zogenaamde "studenten trigger.") geselecteerd werden. Achtergrond Een J/Ψ deeltje vervalt meestal naar een muon-paar. Onderzoek NAUWGEZET de twee events hieronder. Kan je staven (met bewijzen) dat er muon-paren (rode tracks (sporen)) in beide events? Zijn ze beiden een J/Ψ kandidaat event? Is de bewijslast eerder zwak of redelijk sterk? Hoe overtuigd ben jij zelf van je conclusies? Test 1: Tegengestelde lading Een event moet twee muon tracks (spoor van het muon doorheen de detector) met tegengestelde lading hebben om van een J/Ψ deeltje afkomstig te zijn.
Als het event faalt voor de ladingstest, dan is het meer dan waarschijnlijk iets anders dan een J/Ψ deeltje. Geef het een 0 in je puntensysteem. Als de twee muons de ladingstest doorstaan hebben, beoordeel dan de waarschijnlijkheid dat het event een J/Ψ deeltje is door de muon track te bestuderen. Als er meer dan twee muon tracks zijn, beoordeel dan de beste twee tracks die een tegengestelde lading hebben.
Onderdelen van een kandidaat J/Ψ deeltje Alvorens je begint Als je nog niet vertrouwd bent met het iSpy Online, event display, gad an naar de Introduction of vraag het aan je begeleider of leerkracht. Geef punten aan de J/Ψ kandidaten Gebruik de leidraad hierboven om de events te quoteren. Pas toe wat je geleerd hebt en wees zo consistent en streng mogelijk De quotering van de J/Ψ kandidaat op een 0-3 schaal is gebaseerd op jouw studie van de muonen in het event display: 0 – ONMOGELIJK 1 – ZWAK 2 – REDELIJK 3 – GOED Vul de punten voor elk event in in de Data Spreadsheet. De berekening van de massa—het tweede gedeelte van de masterclass oefening—is enkel mogelijk in de spreadsheet als punten toegekend zijn aan beide muonen. Raadpleeg je medestudenten, leerkrachten en begeleiders in het geval dat het event moeilijk te quoteren is en probeer zo consistent mogelijk te zijn in het geven van punten aan een event. Algemene Consistentie Check Tel hoeveel events je hebt voor elke rating. Vergelijk dit met de andere groepen. Als de aantallen erg verschillen, bediscussieer dan de criteria die je gebruikt en bekijk of er iemand zijn of haar criteria moet aanpassen. Meer Gegevens Als je klaar bent met het analyzeren van al jouw 100 events, start dan met een nieuwe set gegevens, bij voorkeur een set waar nog niemand aan begonnen is. Er zijn 2000 events en hoe meer je er analyzeert, hoe beter je resultaten zullen zijn. Results De hele groep doet dit gedeelte van de CMS Masterclass onder begeleiding van de algemeen begeleider.
|